Ethiek of psychologie: heeft humor een grens?

Zijn er onderwerpen die geen grapje kunnen maken? Er was eerder geen ondubbelzinnig antwoord op deze vraag. En nu hing hij opnieuw in de lucht-omdat het schandaal bij een van de concerten van de standap Comic Nurlan Saburov. Hoe te begrijpen of een soort grap passend is? Kunnen we praten over de sociale verantwoordelijkheid van humor? En waarom het in sommige gevallen negatieve gevolgen kan hebben? Psychologen geven commentaar.

Wat er is gebeurd? Tijdens de uitvoering van Nurlan Saburova probeerde de Oekraïense kunstenaar en activist Julia Kosivchuk naar het podium te gaan – ze was gekleed in een lange witte jurk met rode vlekken die bloed symboliseerden. Toen de bewaker haar vasthield, vroeg de cabaretier: ‘Pardon, dit is menstruatie?»De kijkerzaal explodeerde van het lachen, het meisje werd uitgeschakeld.

En later een golf van afschaffing van de concerten van Saburov in verschillende landen en collectieve veroordeling van zijn daad op internet steeg. Aan de ene kant was het verontwaardigd over het feit dat de cabaretier om de activist lachte – het leek ongepast, gezien de gebeurtenissen waaraan de uitvoering was gewijd. Aan de andere kant was de grap die eruitzag als spot van menstruatie woedend.

Grenzen van humor: waar ze heen gaan

Volgens Gestalt -therapeut Anna Ivanyutenko kan de grap aan twee kanten worden bekeken: ethiek en psychologie. En als je de humor nadert vanuit de positie van een gestaltbenadering, dan ontstaat de grap direct in het contact van de auteur en luisteraars:

“En het zijn de bijzonderheden en de kwaliteit van dit contact die bepalen of de grap acceptabel is of niet. Waar het zal klinken: in de kleedkamer van de heren van de sportschool of aan de tafel tijdens een familiediner, waar verschillende generaties mensen verzamelden? Of anderen lachen of verwonden en beledigen?””

Volgens de expert is het ook de moeite waard om te kijken naar wat er is gebeurd vanuit het perspectief van seksuele cultuur. “Zijn grappen geassocieerd met gezondheid en het lichaam acceptabel? Zijn de grappen van mannen de grappen van vrouwen en vrouwen over mannen accepteren. Het hangt ook altijd af van de context, auteur en publiek. De auteur is belangrijk om de gevoeligheid voor de reactie van de omgeving te behouden. En de omgeving moet gevoelig zijn voor uw eigen reactie en er een stem uitoefenen. Als de grap niet belachelijk is, als deze beledigt of desoriënteert, moet u dienovereenkomstig reageren ”, zegt Ivantyenko.

Sociale verantwoordelijkheid versus recht op fouten

“Er is een uitdrukking” grap onder de taille “, maar er is” hypocriet “. Het lijkt mij dat humor iets is dat tussen hen ligt ”, zegt psycholoog Victoria Dubinskaya. – Waarschijnlijk bepaalt iedereen wat lager is en wat hoger is. Dit is een zeer subjectieve kwestie “.

Volgens een expert is het noodzakelijk om onderscheid te maken tussen de typen en genres van humor: “Er zijn bijvoorbeeld humoristen-intellectuelen, zoals Zhvanetsky, Zadornov. Ze hadden nog een humor. De jongens zijn verschillende tribunes. Ze willen overal grapjes maken, willen geen randen. En in termen van humorniveau hebben ze veel onder de taille en boven het hoofd. Maar ze hebben een actieve hal die lawaai, nep of omgekeerd, ondersteuning kan maken. Er is een eigen logica “.

Maar hoe zit het met sociale verantwoordelijkheid? Mocht een cabaretier nadenken over wat degenen kan schaden die niet direct in de hal zitten, maar op de een of andere manier zal zijn grap horen? Of dat het belachelijk maakt van een fenomeen of levenssfeer kan dit nadelig beïnvloeden?

“Ik, als psychotherapeut, behandelt humor goed en denk dat het een moet zijn die het recht moet zijn om een ​​fout te maken”, zegt Victoria Dubinskaya. -een verantwoordelijkheid om publiekelijk uit te spreken, we dragen waarschijnlijk. En ik zou meer delicatesse willen. Maar nogmaals, dit is een zeer subjectieve zaak. Ik hou meer van warme, intellectuele humor, maar ik begrijp dat al zijn soorten het recht hebben om te bestaan. Bijvoorbeeld hetzelfde sarcasme en satire – ze zijn niet de vriendelijkste, maar noodzakelijke. Dus voor de kwestie van sociale verantwoordelijkheid … hier kan de samenleving op de een of andere manier reguleren wat er zelf gebeurt: laat opmerkingen, fluiten, zelfs tomaten gooien “.

Grappen over menstruatie: acceptabel of niet?

“Waarom, wanneer mannen ergens een rode plek zien, dan wordt een” grap “automatisch in hun hoofd gevormd over menstruatie?”, Vraagt ​​de gebruiker Twitter @LWPRC4.

“Dus ****** [slecht], degenen die vrouwen, hun aard, hun fysiologie niet respecteren, spreken over menstruatie … en zelfs wanneer de intelligentie niet toestaat om iets geestigs te genereren, of een grap is ontworpen voor het publiek met een gemiddelde geest. ” – vervolgt de gebruiker @lilisosoon.

Deze en andere opmerkingen op sociale netwerken geven aan dat het onderwerp menstruatie een zeer controversiële keuze is om humor te tonen, zelfs als een beschermende reactie. Vooral als ze uit mannen klinken. Waarom is dat? Een goede illustratie kan onderzoek worden genoemd, uitgevoerd door dunx In 2018. Ze interviewden 1500 vrouwen en 500 mannen in de Verenigde Staten om erachter te komen hoe de samenleving zich met maandelijks verhoudt.

En dit is wat het is gebleken:

51% van de mannen beschouwt onacceptabel voor vrouwen om openlijk hun menstruatiecycli op de werkplek te noemen.

Tegelijkertijd gaf 44% van de mannen toe dat ze grapjes maakten of commentaar gaven op de stemming van de partner toen ze menstruatie had.

En 42% van de vrouwen zei dat ze schaamte ervoeren met menstruatie vanwege de opmerkingen van anderen. Elke vijfde vrouw heeft dit gevoel ervaren vanwege een man-man, 12% een mannelijke familie “te schande” en elke tiende-A-klasgenoot.

sex pillen

Dus, een grapje maken over de gezondheid van vrouwen is onaanvaardbaar? Maar waarom maken vrouwen zelf een grapje over hem? En waarom zijn artikelen in de geest van “50 zo’n trieste, maar zulke grappige grappen over menstruatie” op internet?

Het moet duidelijk zijn dat het verbod op een bepaald onderwerp voor humor een stap is om het onderwerp als geheel aan te tonen, en in het geval van menstruatie is dit vooral slecht.

Het uitpuilende en stigmatisering van het onderwerp menstruatie heeft veel negatieve gevolgen die wij, gewend aan de stand van zaken, niet eens kunnen merken. Vrouwen komen met speciale uitdrukkingen om te ‘verbergen’ wat er van anderen gebeurt (meestal van mannen): ‘Tegenwoordig’, ‘kritieke dagen’. En nog verbazingwekkender: “Red Day of the Calendar”, “Red Army”, “Gasten van Krasnodar”.

Ze verbergen de redenen voor hun slechte gezondheid of veranderingen in de plannen – bijvoorbeeld wanneer ze met het bedrijf niet naar het badhuis kunnen gaan of dringend naar de apotheek moeten gaan. Ze verbergen ook hygiëneproducten uit de ogen van anderen op school en universiteit, op kantoor en zelfs in de winkel, omdat mensen vaak ‘beledigd’ zijn als ze zien dat iemand is vastgelegd op een cashtape van pakkingen en tampons.

Bovendien, zoals ThinX -enquête heeft aangetoond, worden veel vrouwen gedwongen akkoord te gaan met mondelinge of anale seks zonder de druk van de partner te weerstaan.

Dit alles leidt tot het feit dat vrouwen vaak worden uitgesloten van thuis het openbare leven. En ook, zoals de seksblogger Tatyana Nikonova schreef, worden ze geconfronteerd met constante angst en onvermogen om openlijk over hun ervaringen te spreken.

Dus waar in deze situatie lijkt de mening te zijn van de gebruiker @crowkvazar: “Maandelijks is het natuurlijke proces van het lichaam, dus het is de moeite waard om een ​​grapje te maken of zelfs te bespreken. Taboo niet taboe voor vrouwelijke hygiëne “.

Humor is een van de manieren om het stigma uit de menstruatie te verwijderen, om hun discussie te maken en het fenomeen “normaal” voor de samenleving. De vraag is anders – wie maakt een grapje over hen en hoe.

Je kunt vanuit een krachtpositie naderen: kijk neerbuigen, naar beneden, por je vinger, gebruik stereotiepe wendingen over onlogische, onoplettendheid of agressiviteit om de situatie te “ontladen” of het gedrag van een vrouw te verklaren, negeren van andere factoren.

Maar het is anders mogelijk: met vriendelijkheid, gezien de ontvankelijkheid van de grap hier en nu en de houding van de vrouw ten opzichte van dit onderwerp als geheel. En ook hopen met de hulp van een grap om een ​​persoon echt aan te moedigen, en niet te verduidelijken of te wijzen op zijn, misschien, een zwakke positie in het moment. Dit is echter van toepassing op humor over elk onderwerp.

Dejar un comentario

es_MXSpanish
Abrir chat
💬 ¿Necesitas ayuda?
Hola 👋🏻 🏄🏻
¿En que podemos apoyarte?